Certificat Urbanism Bucuresti

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2

  contact@certificat-urbanism-bucuresti.ro

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2

Extinderea casei fara autorizatie

Ai facut extindere la casa fara autorizatie? Cele mai multe lucrari de extindere asupra unei constructii existente necesita obtinerea Autorizatiei de construire. Extinderea casei se poate face in plan vertical, prin adaugarea unui etaj suplimentar, si orizontal, la nivelul solului. 

De ce ai nevoie de autorizatie pentru extinderea casei? Cu ajutorul obtinerii autorizatiei de construire in scopul extinderii, obtii permisiunea si aprobarea de la autoritati pentru a putea executa lucrarile. 

Scopul autorizatiei este sa asigure ca executarea lucrarilor de extindere aduse unei proprietati respecta regulamentele urbanistice locale si conformitatea cu standardele privind calitatea in constructii. Aceasta este necesara pentru a proteja interesele comunitatii legate de siguranta si sanatate, calitatea constructiilor si pentru a mentine coerenta estetica si identitatea functionala a respectivei zone.

Hai sa vedem, asadar, cum poti intra in legalitate cand ai realizat extindere la casa fara autorizatie si ce proceduri trebuie sa urmezi.

Extindere casa fara autorizatie pe orizontala si verticala

Extinderea casei pe orizontala fara autorizatie implica construirea unor spatii noi alipite de constructie, la nivelul solului. Cele mai frecvente lucrari de extindere la sol sunt construirea unei terase, a unui garaj, bucatarie de vara, spatiu de depozitare, magazie, anexa. 

Extinderea casei pe verticala fara autorizatie se refera la ridicarea unor noi etaje ce vor creste inaltimea cladirii si vor schimba regimul de inaltime al constructiei. Cele mai frecvente lucrari de extindere prin adaugarea unui etaj suplimentar sunt construirea unui pod si a unei mansarde care sa functioneze ca spatiu de locuit. 

Nerespectarea POT la extindere casa pe orizontala fara autorizatie

Executarea extinderii fara autorizatie de constructie, pe orizontala, poate duce la nerespectarea POT, adica a Procentului de ocupare al terenului. Indicativul urbanistic POT reglementeaza pe cat % din suprafata terenului poti construi. POT-ul maxim admis poate fi regasit in Certificatul de Urbanism emis in scopul eliberarii autorizatiei. Daca ai incalcat POT inseamna ca ai construit mai mult decat prevdea limita, drept urmare, in procesul de intrare in legalitate, poate fi necesar sa intervii cu modificari asupra extinderii, pentru a o aduce la distanta admisa. 

Alte consecinte ale lucrarilor de extindere la casa fara autorizatie pe orizontala pot fi legate de incalcarea drepturilor vecinilor tai, deoarece extinderea ta poate afecta calitatea vietii lor. Au existat multe cazuri in care vecinii au initiat reclamatii pentru construirea unei extinderi fara autorizatie, din cauza nerespectarii distantei minime intre proprietati. Intre constructiile vecine trebuie sa existe distante limita pe care fiecare dintre vecini trebuie sa le respecte. Nu poti construi prea aproape de casa vecinului tau. 

Obtinerea autorizatiei de construire va asigura si ca extinderea propusa nu afecteaza intimitatea vecinilor, nu blocheaza accesul la lumina naturala sau privelistea acestora. 

Nerespectarea CUT la extindere casa pe verticala fara autorizatie

Executarea extinderii fara autorizatie de constructie, pe verticala, poate duce la nerespectarea CUT, adica Coeficientul de utilizare teren. Fiecare zona, prin Regulemantul Urbanstic Local, are un CUT admis ce stabileste care este regimul de inaltime maxim. Daca incalci maximul admis, inseamna ca ai incalcat CUT.

Extinderea prin ridicarea unui etaj poate defavoriza casa vecina prin cresterea umbririi si blocarea luminii naturale catre curte sau ferestre. O constructie pe verticala poate oferi vizibilitate in curtea vecinilor, ceea ce inseamna ca incalci intimitatea vecinilor tai.

Calcul POT si CUT

Poti calcula cei doi indicatori urbanistici simplu si usor, folosindu-te de Calculatorul online POT si CUT, pus la dispozitie de echipa Proiect DTAC. Rezultatele sunt afisate direct. Vrei sa te informezi mai mult despre indicatorii POT si CUT? Pe pagina vei regasi mai multe informatii despre cei doi indicatori urbanistici si despre importanta lor.

Intrare in legalitate cu extindere casa fara autorizatie

Autorizarea lucrarilor pentru extinderea casei fara autorizatie de construire se poate realiza prin eliberarea Certificatului de Urbanism (lucrari sanctionate) sau prin eliberarea Certificatului de edificare, pentru lucrari mai vechi de 3 ani de zile, termen in care se prescrie o constructie fara autorizatie. 

Pentru extinderile executate fara autorizatie si sanctionate, eliberarea Certificatului de Urbanism se face prin depunerea dosarului cu acte solicitate, de regula, la primaria locala. Apasa butonul de mai jos si poti citi cum poti obtine Certificatul de Urbanism, ce acte si proceduri sunt necesare. 

Obtinerea Certificatului de edificare a constructiei se realizeaza conform Legii 50/1991, Art. 37, alin. (6). Apasa pe butonul de mai jos pentru a afla procedura de intrare in legalitate si cum te putem ajuta noi cu aceasta procedura. 

Cum te putem ajuta daca ai extins casa fara autorizatie?

Extinderea casei fara autorizatie necesita, asadar, sa te ocupi de procesul de intrare in legalitate si autorizare lucrari si de actualizarea cadastrului cu noile modificari efectuate. Echipa noastra te poate ajuta sa finalizezi mai usor procesul de intrare in legalitate, ocupandu-ne de documentatia necesara si de obtinerea certificatului de edificare / urbanism, daca proprietatea ta este situata in orasul Bucuresti. Te ajutam inclusiv cu servicii de cadastru la casa, pentru a avea documentatia cadastrala actualizata si conforma. 

Pentru autorizarea lucrarilor poate fi necesara si Expertiza tehnica MLPAT, solicitata de autoritati in Certificatul de Urbanism pentru lucrari fara autorizatie si necesara la eliberarea Certificatului de edificare, conform legii 50/1991, art.37, alin. 6. 

Ai nevoie de ajutorul echipei noastre? Ne poti contacta la numarul 0733.479.973

error: Alerta: Este interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii in vigoare.