Certificat Urbanism Bucuresti

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2, ap.47, Sector 3

  contact@certificat-urbanism-bucuresti.ro

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2

Afla cat este CUT-UL

Two columns
Vertical
Horizontal
Calcul CUT
Rezultat
Name Total
„{{getWooProductName}}” has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Afla cat este POT-UL

Two columns
Vertical
Horizontal
Calcul POT
Rezultat
Name Total
„{{getWooProductName}}” has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Calcule exacte

Algoritmul calculatorului este proiectat pentru a iti oferi calcule exacte POT si CUT, pe baza suprafetelor pe care le introduci. Indicii se calculeaza conform formulelor de calcul urbanistice.

Rezultate rapide

Completarea suprafetelor va genera automat rezultatele calculelor POT si CUT. Vei stii pe loc ce POT si CUT au imobilul tau si daca te incadrezi in limitele reglementarilor urbanistice.

Siguranta datelor

Trebuie sa introduci doar suprafetele imobilului solicitate. Nu ti se vor solicita alte date pentru a putea efectua calculele. Datele introduse raman confidentiale. Doar tu le poti vedea.

POT si CUT

Ce inseamna POT si CUT si cum te ajuta? Atunci cand vrei sa construiesti o casa sau sa ridici/ extinzi o constructie pe teren vei avea nevoie de calculul coeficientilor POT si CUT. Acestia sunt indici urbanistici care se calculeaza obligatoriu, pentru ca au ca scop sa asigure la respectarea reglementarilor urbanistice locale in care se incadreaza amplasamentul. Odata calculate, in functie de POT-ul maxim si CUT-ul maxim, vei stii ce limite trebuie respectate in executarea constructiilor. 

Ce inseamna POT si CUT existent si propus?

Pot exista doua situatii de calcul POT si CUT. Fie vorbim de un teren liber (neocupat de alte constructii), pe care se doreste construirea unui imobil, fie constructia se va executa pe un teren pe care exista deja un imobil. Exemple in cel de-al doilea caz pot fi lucrarile de extindere sau ridicarea unei noi constructii separat de imobilul existent (nealipita).

Ce indica POT?

POT indica procentul de ocupare al terenului, respectiv pe cat la suta din suprafata terenului se poate construi. Un POT de 45% inseamna ca poti construi pe 45% din suprafata terenului. Procentul de ocupare al terenului maxim admis este impus de reglementarile urbanistice aprobate in zona in care este amplasat imobilul. In Certificatul de urbanism de informare se poate regasi POT maxim. 

Ce indica CUT?

CUT inseamna coeficientul de utilizare a terenului si are rol in controlul inaltimii si al volumului imobilelor. Respectarea CUT-ului maxim este esentiala pentru evitatea executarii de constructii foarte inalte care pot crea o estetica dezordonata in zona sau pot dezavantaja comunitatea de locuitori prin umbrirea excesiva. In Certificatul de urbanism de informare se poate regasi CUT maxim. 

Suprafete necesare pentru calcul POT si CUT

Acum ca stii ce inseamna POT si CUT, sa discutam si despre metoda de calcul. Pentru calcul POT si CUT sunt necesare suprafete diferite. POT se calculeaza cu ajutorul ariei construite la sol a constructiei / constructiilor (existente / propuse), iar pentru calcul CUT este nevoie de suprafata construita desfasurata a constructiei / contructiilor existente / propuse.

-> Aria construita la sol (suprafata construita la sol) = Ac

-> Suprafata construita desfasurata  = Scd

In cazul in care exista o constructie pe teren, aria construita la sol si suprafata desfasurata pot fi regasite in planul de amplasament al imobilului. Suprafele propuse pentru calcul POT si CUT pot fi luate din planul propus, intocmit de arhitect. 

Ce se intampla atunci cand am efectuat fara autorizatie o constructie? In acest caz, se vor calcula POT si CUT cu Ac si Scd efectuate fara autorizatie. Pentru intrarea in legalitate, trebuie sa se constate daca s-a respectat incadrarea in indicii urbanistici POT si CUT. 

Exemple de utilizare calculator POT si CUT

Pentru calcul POT si CUT se aplica doua formule diferite. Pentru a utiliza calculator POT si CUT este necesar doar sa introduci suprafetele cerute. Iata cateva exemple de cum poti utiliza calculator POT si CUT:

Pentru a calcula POT este nevoie de aria construita la sol a constructiilor / constructiei propuse sau fara autorizatie, si existente, daca este cazul. POT se calculeaza prin impartirea Ac la suprafata terenului, iar rezultatul se inmulteste cu 100. 

* Se va introduce aria/ suprafata construita la sol a constructiei / constructiilor propuse (Ac propus)

*Se va introduce suprafata terenului

*Campul Ac existent ramane liber (valoare =0)

Exemplu: daca Ac propus este 70 mp, iar suprafata terenului este 100 mp, atunci:

POT= 70 ÷ 100 × 100 = 70%

* Se va introduce aria/ suprafata construita la sol a constructiei / constructiilor propuse (Ac propus)

* Se va introduce aria/ suprafata construita la sol a constructiei existente (Ac existent)

*Se va introduce suprafata terenului

Exemplu: daca Ac propus este 70 mp, Ac existent este 60, iar suprafata terenului este 300 mp, atunci:

POT= 130 ÷ 300 × 100 = 43.3%

* Se va introduce aria/ suprafata construita la sol a constructiei / constructiilor fara autorizatie (Ac fara autorizatie)

*Se va introduce suprafata terenului

*Campul Ac existent ramane liber (valoare =0)

Exemplu: daca Ac fara autorizatie este 40 mp, iar suprafata terenului este 94 mp, atunci:

POT= 40 ÷ 94 × 100 = 42.6%

Pentru a calcula CUT este nevoie de suprafata construita desfasurata a constructiilor / constructiei propuse sau fara autorizatie, si existente, daca este cazul. CUT se calculeaza prin impartirea Ac la suprafata terenului.

* Se va introduce suprafata construita desfasurata a constructiei / constructiilor propuse (Scd propus)

*Se va introduce suprafata terenului

*Campul Scd existent ramane liber (valoare =0)

Exemplu: daca Scd propus este 70 mp, iar suprafata terenului este 100 mp, atunci:

70 ÷ 100 = 0.7 CUT

* Se va introduce suprafata construita desfasurata a constructiei / constructiilor propuse (Scd propus)

* Se va introduce suprafata construita desfasurata a constructiei existente (Scd existent)

*Se va introduce suprafata terenului

Exemplu: daca Scd propus este 70 mp, Scd existent este 60, iar suprafata terenului este 300 mp, atunci:

130 ÷ 300 = 0.43 CUT

* Se va introduce suprafata desfasurata a constructiei / constructiilor fara autorizatie (Scd fara autorizatie)

*Se va introduce suprafata terenului

*Campul Scd existent ramane liber (valoare =0)

Exemplu: daca Scd fara autorizatie este 40 mp, iar suprafata terenului este 94 mp, atunci:

40 ÷ 94 = 0.43 CUT

Ce rol au POT si CUT in dezvoltarea urbana?

Procentul de ocupare al terenului si coeficientul de utilizare a terenului au un rol important in respectarea reglementarilor de constructie si in planificarea urbana, iar nerespectarea POT-ului si a CUT-ului poate duce la modificarea partiala a constructiei prin demolare, pentru a aduce lucrarile in conformitate cu limitele depasite. 

Calculul procentului de ocupare al terenului si al coeficientului de utilizare a terenului au un rol esential in evitarea supraincarcarii infrastructurii si a supraaglomerarii in ceea ce priveste construirea de imobile. Cu ajutorul POT si CUT, lucrarile de constructii se pot efectua controlat, fara sa aiba loc o ocupare excesiva a terenurilor care sa afecteze calitatea vietii locuitorilor. POT aduce in vedere pe cat la suta din suprafata terenului se poate construi, iar CUT vizeaza limitele pentru inaltimile cladirilor.

Respectarea POT-ului si a CUT-ului maxime au un rol important si in amenajarea armonioasa urbanistica a zonelor. Astfel se asigura ca executarea constructiilor nu va produce o estetica dezordonata si neuniforma, neconforma cu imaginea cladirilor generale a comunitatii de imobile. In plus, in situatia in care, de exemplu, vecinul tau ar construi un imobil mai inalt decat limita admisa prin CUT, acest lucru te-ar putea afecta prin umbrirea proprietatii tale.