Certificat Urbanism Bucuresti

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2, ap.47, Sector 3

  contact@certificat-urbanism-bucuresti.ro

Bucuresti, Bd. Unirii 64-66, bl. K3, sc.2

proiect dtac

Proiect DTAC - cand e necesar?

Poti avea nevoie de intocmirea unui Proiect DTAC daca vrei sa construiesti un balcon la parter, sa aduci modificari in locuinta sau sa recompartimentezi apartamentul.

Sa luam primul exemplu, construirea unui balcon la parter. Pentru a executa un balcon ai nevoie de autorizatie de construire. Autorizatia se obtine in baza mai multor acte. Intai se scoate un Certificat de Urbanism, iar in acesta este trecuta toata lista cu documentele pe care trebuie sa le pui la dispozitie. Un Proiect DTAC este o documentatie tehnica adesea solicitata in Certificat.

Ce cuprinde un proiect DTAC?

Documentatia DTAC este formata din 3 parti si anume:

Fiecare din cele trei proiecte DTAC (rezistenta, arhitectura, instalatii) este alcatuit din doua parti, partea scrisa si partea desenata. Partea scrisa este partea de Memoriu tehnic, iar partea desenata reprezinta planurile. 

Proiect DTAC de rezistenta - Exemplu Memoriu Tehnic

Acest Memoriu tehnic pe care ti-l prezentam ca model reprezinta partea scrisa a unui Proiect DTAC de rezistenta. In model sunt prezentate doar cateva pagini din Memoriu. 

Proiectul DTAC a fost cerut in Certificatul de Urbanism, pentru obtinerea autorizatiei in scopul executarii de modificari interioare. 

Proprietatea vizata este un apartament din Sectorul 3, de pe Strada Emil Garleanu. 

Documentul este structurat pe mai multe capitole si subcapitole, unul dintre ele facand referire la concluziile expertizei tehnice si la modificarile structurale propuse de expertul tehnic. 

Raportul de expertiza tehnica se solicita in Certificatul de Urbanism pentru obtinerea autorizatiei, alaturi de proiect DTAC si alte documente. Expertul tehnic autorizat evalueaza daca modificarile propuse pun in pericol structura de rezistenta a constructiei si in functie de caz, vine cu propuneri de executare a lucrarilor.

Ce alte informatii cuprinde un Memoriu tehnic de structura?

Un Memoriu de structura poate cuprinde detalii precum descrierea constructiei, a conditiilor de  amplasament, valorile si calculul coeficientilor unor incarcari si actiuni care solicita constructia, precum si masuri de protectia muncii, stingerea incediilor etc. 

Ce inseamna verificare proiect rezistenta?

Ce face un verificator de proiecte?

Verificarea proiectului de rezistenta este realizata de catre un verificator de proiecte. Verificatorul este o persoana autorizata prin legitimatie care atesta domeniul tehnico – profesional de activitate. 

Verificatorul analizeaza piesele scrise si piesele desenate dintr-un proiect DTAC. Acesta verifica Memoriul tehnic si planurile, dupa care intocmeste un referat de verificare. Referatul de verificare este unul dintre documentele solicitate in Certificatul de Urbanism, pentru obtinerea autorizatiei. 

proiect dtac

Exemplu de planuri care fac parte din Proiect DTAC structura

Plan situatie existanta
Plan situatie propusa

Proiect DTAC arhitectura - exemplu Memoriu Tehnic

Asa cum am mentionat mai sus, dintr-un Proiect DTAC de arhitectura fac parte Memoriul tehnic de arhitectura si planurile. Acesta este un model de memoriu tehnic de arhiectura obtinut pentru aceeasi proprietate din Sectorul 3, de pe Strada Emil Garleanu nr.4. 

Modelul pus la dispozitie este complet. Memoriul tehnic de arhitectura se intocmeste de catre un arhitect si cuprinde date precum informatii generale despre imobil si constructie, descrierea lucrarilor, informatii despre amplasament, masuri generale de protectie si siguranta la foc.

La fel ca in situatia descrisa mai sus, atat memoriul tehnic cat si planurile sunt verificate de catre un verificator de proiecte care elaboreaza un referat de verificare. 

*** tipuri de planuri: situatii existente si propuse relevee,
situatii existente si propuse fatade, planuri sectiuni si invelitoare, incadrare in zona si imprejmuire

Cand mai poate fi necesar Memoriul tehnic de Arhitectura?

Pe langa obtinerea autorizatiei de construire, memoriul de arhitectura poate fi necesar pentru obtinerea certificatului de urbanism si a certificatului de atestare a edificarii. 

Sa dam un exemplu. Daca ai demolat peretele dintre living si bucatarie fara Autorizatie de construire, iar modificarile sunt mai vechi de 3 ani, iti poti actualiza cadastrul si inscrie locuinta in Cartea Funciara conform art 37, alin 6 din Legea 50/1991. Soliciti eliberarea Certificatului de edificare in baza mai multor documente, printre care ti se poate solicita si Memoriu Tehnic de Arhitectura (ca de exemplu, Sectorul 3). 

Exemplu de planuri care fac parte din Proiect DTAC de arhitectura

Plan sectiune situatie existanta
Plan sectiune situatie propusa

Cine te poate ajuta cu serviciul Proiect DTAC?

Contacteaza echipa Proiect DTAC si vezi toate serviciile puse la dispozitie de echipa!

Te invitam sa citesti in continuare articolul anterior in care discutam pe larg despre Certificatul de Urbanism. Ti-am pus la dispozitie 3 modele diferite de certificat de urbanism model completat. 

Daca ai nevoie de un expert tehnic pentru intocmirea Expertizei MLPAT, poti apela la expertii tehnici atestati si autorizati din cadrul echipei Expertiza tehnica MLPAT. 

Urmatorul subiect pe care il abordam poate fi chiar despre un document / o situatie propusa de tine. Ce informatii te intereseaza sa afli din articolele noastre? Ne poti scrie sugestia ta pe contact@certificat-urbanism-bucuresti.ro

proiect dtac